Søg
Søg
INT
Forestilling
Show
Event

SCENEKUNSTENS ÅRSMØDE 2025

SCENEKUNSTENS ÅRSMØDE 2025
Skuespilhuset
Dansk & Engelsk
250 kr.

BESKRIVELSE

Description

MOD OG HÅB I SCENEKUNSTEN - kunstens rolle i en krisetid
På Scenekunstens Årsmøde vil vi tale om, hvad scenekunsten gør, når ytringsfriheden er under pres, og kriserne rykker tættere på. I løbet af dagen sætter vi fokus på kunsten som en del af det nationale kriseberedskab, og hvordan det opleves, når kunsten pludselig bliver censureret, hvordan vi bevarer arbejdet med diversitet, når andre udfordringer stjæler fokus, og hvad scenekunstens ansvar er i forhold til børn og unges trivsel i krisetider.  

Få svarene på: Hvordan er vi modige og bevarer håbet med og i scenekunsten i en krisetid? Og hvilken betydning får kunst og kultur i en verden i opbrud?

Vi glæder os til en dag fyldt med vigtige og spændende samtaler.

Scenekunstens Årsmøde er arrangeret af CPH STAGE, landet største teaterfestival, Dansk Teater, scenekunstbranchens arbejdsgiver- og brancheorganisation og  ISCENE, scenekunstens online medie. Med bidrag til samtalerne fra Danske Kulturinstitutter, Assitej Danmark, Teatercentrum, Dansk Kulturliv, Danske Dramatikere.

Scenekunstens Årsmøde er støttet af Statens Kunstfond Projektstøtteudvalget for Scenekunst.

No items found.

DATO OG TIDSPUNKT

Current Showtimes

2025-05-22 10:00-15:00

Kreditering

Credit

Talk
Seminar
Netværk

Spillested

Venue

Like
Play

PROGRAM

09.30-10.15:

TJEK IND OG VELKOMST

10.15-10.45:

KONTEKST

ET BLIK UDEFRA  

I en tid præget af globale kriser, politiske spændinger og usikkerhed er det mere relevant end nogensinde at undersøge, hvordan kunst og kultur kan bidrage til en stærkere, mere modstandsdygtig befolkning, og hvordan man som kunstner og kulturinstitution står fast i sit arbejde med kunsten på trods af store samfundsmæssige forandringer.

Hvordan bliver kunsten en del af vores kriseberedskab – ikke som overfladisk underholdning, men som en central del af samfundets indre styrke og sammenhængskraft? Hvordan beskytter vi vores kulturelle rettigheder og ytringsfrihed mod ydre og indre censur? Hvem tager ansvar for scenekunstens beredskabsplaner og de mennesker, der arbejder med kunsten? Hvordan holder vi fast i vores arbejde med diversitet, når andre dagsordener truer med at skygge? Hvad er vores ansvar i forhold til befolkningens, og særligt børn og unges, mentale trivsel – når verden udenfor bliver svær at begribe?

Vi åbner Scenekunstens Årsmøde med en paneldebat, der tager hul på disse spørgsmål.

PANEL: TBA

11.00-11.45:

YTRINGSFRIHED

FORFULGT – NÅR KUNSTEN STEMPLES SOM FJENDEN  

Samtale om de dybe konsekvenser ved at få krænket sine kulturelle rettigheder og om, hvad verdenssamfundet kan gøre for at undgå, at disse krænkelser ikke sker andre steder.

PANEL: Belarussisk scenekunstner Volha Kulikouskaya, Leder af the INEXKULT Foundation og Camilla Mordhorst, Administrerende direktør ved Dansk Kulturinstitut.  

Samtalen foregår på engelsk.

POLITIK & BEREDSKAB

HVEM HAR ANSVARET FOR SCENEKUNSTENS BEREDSKABSPLAN?

Kunsten og kulturen spiller en afgørende rolle i styrkelsen af samfundets modstandskraft. Coronakrisen har lært os, hvor sårbar kulturbranchen er, men også hvordan kunst og kultur kan bidrage til sammenhængskraften i samfundet og en mere modstandsdygtig befolkning. Alligevel står det uklart, hvem der egentlig har ansvaret for at tænke kunsten ind i samfundets beredskab.

Hvordan kan vi sikre, at kunstnere og kulturinstitutioner er rustet til at reagere på pludselige samfundsmæssige forandringer – politisk, økonomisk og samfundsmæssigt?  Hvilke konkrete strategier findes – hvis nogen – for at sikre, at kunst og kultur kan være aktivt til stede og spille en meningsfuld rolle i fremtidige kriser?

PANEL: TBA. Moderator: Rasmus Kyed Jakobsen.
 

KULTUREL OPRUSTNING  

KUNSTENS ANSVAR FOR BØRN OG UNGES TRIVSEL I EN KRISETID

I Danmark har vi en stolt tradition for scenekunst til børn og unge, men hvilken rolle skal kunsten spille i børn og unges liv, når kriser og krige rykker tættere på? Scenekunsten beskæftiger sig med den verden, som vi er en del af, der bliver skrevet ny dramatik og udviklet værker, men hvilket ansvar har kunsten og kunstnerne i forhold til børn og unges trivsel i krisetider?  

PANEL: Gry Worre Hallberg, Kunstnerisk leder af Sisters Hope, Betina Grove, Teaterleder ZeBu, TBA. Moderator: Rie Hammer, Chefredaktør ISCENE.
  

12.00-12.20:

OPSAMLING

MENTAL TRIVSEL, BEREDSKAB OG MOD

De tre moderatorer Rie Hammer, Rasmus Kyed Jakobsen og Camilla Mordhorst opsummerer de vigtigste pointer fra formiddagens tre samtaler, så alle kan gå til frokost med indblik i, hvad der er blevet talt om dér, hvor man ikke var –  og forhåbentlig  kan det danne afsæt for en videre samtale om, hvordan vi skaber mod og håb i scenekunsten, mens vi spiser frokost på kajen.

12.30-13.30:

SOCIALT

FÆLLES FROKOST PÅ KAJEN

Ved langborde langs kajen indtages en frokost i selskab med alle kollegaerne.

13.30-14.15:

POLITIK & REPRÆSENTATION

MANGFOLDIGHED I KRISE

I en tid præget af global militær oprustning, aflysning af diversitet i USA og øget polarisering står scenekunsten over for en afgørende udfordring: Hvordan sikrer vi, at kunsten forbliver relevant, repræsentativ og tilgængelig for alle? Mangfoldighed er ikke blot en idealistisk ambition, men en nødvendighed for scenekunstens fortsatte kunstneriske udvikling og demokratiske legitimitet.

Alligevel oplever vi, at arbejdet med mangfoldighed og inklusion ofte stagnerer efter kortvarige indsatser eller reduceres til symbolpolitik i foyeren. Hvordan går vi fra intention til handling? Hvordan sikrer vi reel forandring på tværs af scenekunstens økosystem – fra scenen og fortællingerne til ledelsen og publikum?

PANEL: Andreas Constantinou, Kunstnerisk leder af HimHerandIt,  Cecilie Ullerup Schmidt, Lektor på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet, Monica Ifejilika, Seniorrådgiver ved Afdeling for infrastruktur og diversitet ved Kulturdirektoratet i Norge. Moderation: Amalie Ørum Hansen, Assitej Danmark.

Samtalen foregår på engelsk.

KOMMUNIKATION & BEREDSKAB

LEDELSE NÅR LOKUMMET BRÆNDER?

Hør hvordan Petra Brylander og Morten Krogh modigt deler ud af deres erfaringer med udfordringer, der bunder i en tid fyldt med konflikter og politiske minefelter.

Morten Krogh, Direktør for CPH STAGE, Petra Brylander, Kunstnerisk leder for Malmø Stadsteater, TBA. Moderator: Rasmus Kyed Jakobsen.

13.30-14.15:

YTRINGSFRIHED & SELVCENSUR

ER DER HISTORIER VI IKKE LÆNGERE TØR FORTÆLLE?

Med koranloven, retningslinjer for brug af kommunale kulturhuse m.m. oplever mange kunstnere, at ytringsfriheden sættes under pres. Hvordan påvirker det kunsten og kunstnerne? Er der historier, de ikke længere tør fortælle? Forestillinger som kræver et større tilløb, eller hvor man beder om en anden slags opbakning fra producenten end tidligere? Udøver man som kunstner selvcensur – bevidst eller ubevidst?

PANEL: Liv Helm, Kunstnerisk chef for Husets Teater, TBA. Moderator: Rie Hammer.

14.30-15.00:

OPSAMLING

MOD OG HÅB I SCENEKUNSTEN – TAK FOR I DAG  

De tre moderatorer Rie Hammer, Rasmus Kyed Jakobsen og Amalie Ørum Hansen opsummerer de vigtigste pointer fra eftermiddagens tre samtaler med fokus på, hvordan vi skal være modige og bevare håbet i disse krisetider og afrunder dagens samtaler, så vi forhåbentlig alle kan gå fra mødet med gode pointer.

Efter det officielle program er det muligt at trække ned på REPLIK i sydenden af Skuespilhusets Foyer, som har åbent og giver god mulighed for at fortsætte samtalen med et glas i solen, inden man dykker ned i CPH STAGEs program af forestillinger om aftenen.

Andre forestillinger

OTHER PERFORMANCES

No items found.
Forestilling
Event

Artist Talk: Mehdi Meghari

SKUESPILHUSETS FOYER
Like
Forestilling
Event

Artist Talk: Nemo

Sort/Hvid
Like

Hvad er du interesseret i?

Festivalen byder på mere end 60 forestillinger.
Find det bedste indenfor det tema, der interesserer dig.